Med fartstid siden nittitallet utgjør Stig Andersson en del av ACMs grunnfjell. Hans favorittpost er utslippet fra pitlane, og der styrer han med en massiv stødighet. Beskjedene fra race control til Post 1 er korte og på jungelspråk. Stig vet hva de betyr, og han opptrer på automat. Stevneleder Geir Steinbakk vet at hans viktigste post på banen er i trygge hender.
- Jeg kjenner det i knærne etter en lang dag. Det var lettere for tyve år siden, sier Stig, men syttienåringen er klar på at han trives med oppgaven og i det gode miljøet, og han kommer gjerne tilbake neste år.
- Får jeg litt avløsning inni mellom, så er dette bare moro.
Stig ble rekruttert inn rett etter at arenaen sto ferdig, og har siden vært stand by. Hvor mange løp han har på CV'en vet verken han eller andre, men det er mange. På spørsmål om hva som har endret seg mest på de 25 årene blir han litt usikker, men peker på at var lettere å få folk til oppgavene de første årene.
- Hvorfor tror du det er slik?
- Det er nok mange ting, og det er vel ikke bare på våre arrangement at det er mer krevende.
- Hva tror du bør gjøres for å rekruttere godt voksne? Det trengs jo mer enn bare ungdommer.
- Jeg er ikke skråsikker, men den sosiale rammen for mannskapene tror jeg er viktig. De første årene var vi jo en kolossalt sammensveiset gjeng, og vi hadde det moro etter løpene, både de unge og vi mer vel voksne.
- Fest og sjalabais?
- Det hendte nok at det ble en fest etter arrangementsslutt, men på løpsdagene så grillet og braset vi ute på postene, eller møttes vi i banedepotet for noe felles. Jeg tror det er viktig at folk kjenner at de blir tatt vare på.
- Har du opplevde det motsatte?
- Jada, det har nok vært noen tilfeller med lunken pølse og en vassen potetstappe etter en lang dag, og sånt er ikke godt for rekrutteringa, sier Stig og peker også på viktigheten av at mannskapene får komme inn i varme lokaler på sure regnværsdager.
- Noen velger å bo på arenaen, men du velger å dra heim.
- Ja, nå gjør jeg det, men jeg har hatt mange overnattinger her oppe.
- Har du bodd i telt?
- Nei, jeg har bodd på arenaen når arrangøren har hatt campingvogner til disposisjon. Det å bo på ACR sammen med de andre i crewet og sammen med deltakere og team er veldig sosialt og trivelig. Det skaper et eget kompaniskap oss imellom. Det savner jeg, og det tror jeg er nødvendig for å klare å bygge et sterkt motorsportsmiljø lokalt.
- Men din lange fartstid, er det andre ting du ønsker forbedret?
- Det er så definitivt å få tak over hodet for banemannskapene. Det er ikke bare når det regner og er surt i været det er viktig, for når det er steiksol så kan det være veldig tøft å stå i timesvis å passe på sikkerheten til utøverne, avslutter en av landets aller mest rutinerte postsjefer.
- 71 år og på post. Det er tøft å være så engasjert!
- Jeg blir snart 72.