top of page

ACM-AVISA

Å ta tid tar tid.

Digitalisering og fancy utstyr til tross, tidtaking er en tidkrevende jobb. Trening, kvalifisering og løp under NM skjedde i puljer nesten kontinuerlig, og med få minutters pauser. Oppi mylderet av tusendeler satt Snorre Laupstad og Jostein Hansen, og de hevdet å ha god tid.

ACM, Arctic Circle Motorsport Club, roadracing
Tidtakerne Jostein Hansen t.v. og Snorre Laupstad var i aksjon under NM. Foto: ACM Media

NM er avsluttet og roen hadde senket seg på arenaen da vi tok en prat med karene fra tårnets femte etasje. I en uke hadde de holdt hus gjennom lange dager, og hvor mange runder de har tatt tidene på vet de knapt selv.

- Hvordan har det gått med årets NM?

- Veldig bra. Vi har igjen nytt godt av en stor, stabil og erfaren stab, svarer Snorre og får nikkende støtte fra Jostein Hansen.

- Hvorfor er resten av staben viktig for tidtakingen?

- Det er viktig for oss fordi vi kan stole på avgjørelsene. Vi vet at de kjenner regelverket godt, og avgjørelser kommer raskt og uten unødvendig tidsbruk.

- Vi slipper å tvile. Det gjør at vi kjapt kan omstille vårt oppdrag, supplerer Jostein.

- At det går knirkefritt betyr vel ikke at det ikke er rom for forbedring?

- Å, neida! Vi har mye å ta tak i, sier Snorre og gir uttrykk for at han selv får for lite praksis med tidtaking, og at han også denne sesongen skal besøke flere arenaer sammen med Jostein.

- Det er klokt, for mye at detaljkunnskapen kommer først gjennom mengdetrening, tilføyer Jostein.

Jostein og Snorre har samarbeidet i mange år, og underveis har den teknologiske utviklingen gått sin gang. Særlig på bruken av dataene har det skjedd mye, og via en app på telefonen kan man følge rundetidene nesten like kjapt som de to som sitter i tårnet og kontrollerer det hele. Og man trenger ikke være på arenaen for å følge med. Det kan man gjøre like kjapt på andre siden av kloden. Disse appene er under kontinuerlig utvikling.

Timekeeping
For publikum og andre som er på arenaen er mobiltelefonen viktige for å på løpets gang. Foto: Shutterstock

- Enn på den lokale utstyrssiden? Er det noe å utbedre der?

- Mye av vårt utstyr står jo ute i all slags vær, både her og på de andre arenaene. Deler av utstyret må jo logisk nok stå ute hele året, og dette skaper mulige feilkilder i en komplisert teknologi, svarer Jostein og Snorre tilføyer:

- Og så har vi jo kabler og koplinger vi dessverre etter lang tid bruk har fått vite ikke tåler sollys eller å ligge nedgravd. Så vi lærer også av dårlige erfaringer.

- Testing og prøvekjøring av det fastmonterte utstyret er verdifullt, særlig etter at vinteren er over, men det krever at man avsetter både tid og ressurser og gjennomfører simuleringer, sier Jostein og forteller at denne utfordringen er den samme over hele landet.

På spørsmål om hvilke forbedringer som trengs på årets NM-arena blir karene ivrige, og ønsker seg flere kabelsløyfer på banen for å fange opp mellomtider. De forklarer om kabelsløyfer i asfalten på andre seksjoner av banen, og om trådløst utstyr som er oppkoplet mot utstyret for tidtaking.

- Det lukter dyrt?

- Det kommer an på, for mellomtider er publikumsvennlig, og det løfter en spennende fight til større høyder, avslutter karene fast bestemt om at de begge sitter i 5'te også til neste år.

Siste innlegg

Se alle

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page