headline2.png

MO I RANA ER MYE MER ENN BARE MOTORSPORT

HORNMUSIKK OG DANS

BARE FOR Å NEVNE NOE

Flaggskipet i det lokale kulturlivet er regionteateret, Nordland Teater. De turnerer i hele fylket, og har fast scene i teaterets produksjonslokaler i Mo i Rana sentrum. Men i tillegg til det offentlige finansierte teateret, har byen er rikt kulturliv i den semiprofesjonelle og frivillige sektoren.

concertNT.jpg

Nordland Teater er regionteater for hele Nordland, men betyr særlig mye for Mo i Rana. Foto: NT

Nordland Teaters virksomhet er betydelig. Så godt som alle av deres oppsetninger spilles på en av scenene i teaterbygget, og de aller fleste oppsettingene har sine generalprøver og premierer i Mo i Rana. Byens innbyggere er derfor et ivrig teaterpublikum. Størst i omfang er Vinterlysfestivalen som arrangeres hvert år i februar. Festivalen har innhold både fra NTs oppsettinger og et betydelig andel tilreisende teateroppsettinger og konserter, og er så definitivt vinterens kulturelle høydepunkt.

Den årlig festivalen, Smeltedigelen er godt kjent. Den gjennomføres normalt i oktober måned, og tilbyr en fargerik blanding av nasjonale og internasjonale kvaliteter innen jazz, rock, blues, world og beslektede sjangre. Festivalen arrangeres av en stiftelse opprettet av klubben, 4/4 Forum for takt og tone. Klubben er også som arrangør av enkeltkonserter resten av året, og en bidragsyter for årlige Bakeribyggfestivalen som normalt arrangeres i mars.

Hvert år i slutten av august, arrangeres Verket, en todagers utendørs musikkfestival på Revelneset, femten minutters spasertur fra byen sentrum. Verketfestivalen samler flere tusen, og på scenen står en kombinasjon av dagsaktuelle band og artister fra Norden, og tidvis noen mer internasjonale stjerner. Svært populær er Verkets barnefestival, Underverket, hvor de yngste kan få nærkontakt med stjerner de til vanlig ser på TV.

Flere av arrangørene engasjerer Ungdommenes Hus som medlemmer av arrangementstaben. Foto: RRU

Og vi har så mye, mye mer!

Hemnesberget har sin meget anerkjente festival Hemnesjazz, og arrangørklubben, Hemnes jazzklubb ble i 2016 kåret til årets jazzklubb av Norsk Jazzforum, og har gjennom året en rekke konserter i sitt klubblokale, Jernvaren. I tillegg hyller Hemnesberget båtlivet på fjorden med sin populære festival Båt & Fjord.

Ute på kysten er det Trænafestivalen i juli som er rosinen i pølsa. Sommerstid er det høyt aktivitetsnivå over hele Nord-Helgeland, og Nesnas festival Sjyen begynte å få godt feste før pandemien satte stopper for det meste. Nord for Mo i Rana arrangeres det i august en årlig to-dagers countryfestival, Svartisfestivalen.

Gode undervisningstilbud

Rana kommunes kulturskoletilbud betyr mye for byens kulturliv. Foto: Kulturskolen

Mo i Rana har et godt musikk- og kulturskoletilbud, både kommunalt og privat. Den kommunale kulturskolen har hele 24 ulike tilbud, fra bratsj og fløyte, til slagverk og teater. PRIMA musikkskole ledes av musikkpedagog Violetta Sørensen, og gir tilbud på en rekke musikkinstrumenter.

 

Et tredje alternativ er Vilja Musikk som tilbyr undervisning i sang og og stemmecoaching, samt et spennende tilbud som arrangør av intimkonserter for inntil 30 personer.

For den som spiller selv om vil delta i orkestre så har vi faktisk et av landets beste janitsjarorkestre: Mo Hornmusikk. Et gyldent alternativ er Vikabandet.

Nedenfor vises et liten del av tilbudet i distriktet:
(Noen av tilbudene har ikke aktive internettsider)

Smeltedigelen Musikkfestival

Jazz - Blues - World - Rock

Verketfestivalen

Todagers utendørsfestival

Wilja

Sang- og stemmecoaching

Nordland Teater

Produsent av scenekunst

Mo Hornmusikk

Et av landets ledende

2-dagers country-festival oppe mot selveste Svartisen

4/4 Forum for takt og tone

Konsertarrangør

Rana Rock Union

Konsertarrangør

Prima

Musikkskole

Tip Toe

Dansestudio

Innholdsrik musikkfestival i den gamle bydelen

Tuff Enuff

Bluesklubb

Vinterlysfestivalen

Teater- og musikkfestival

Hemnesjazz

Konsert- og festivalarrangør

Rana Kulturskole

Kommunalt tilbud

Kraft

Dansestudio

Båt og Fjord
Familiefestival i Hemnes

Ambolt Rock

Konsertarrangør

vacancies.jpg

Nord-Helgeland har mange stillinger i kultursektoren.