headline2.png

MO I RANA ER MYE MER ENN BARE MOTORSPORT

FRILUFTSLIVETS MEKKA

Hav og fjell, ski og årer, jakt og fiske, god helse og trivsel

Mange er ikke klar over at Rana kommune er nesten like stor som tidligere Akershus fylke og at Helgeland er på størrelse med Israel og Slovenia. Rana er faktisk i areal den fjerde største kommunen i landet, og største grunneier er Statskog. En fottur rundt Rana blir på nesten 400 km, hvor man må krysse to fjorder og landets nest største isbre, og på turen klatre til topps på en rekke fjelltopper, noen mer enn 1600 meter høye. Og Rana er bare én av de eventyrlige friluftskommunene som omgir byen Mo i Rana.

Sauvasshytta er et populært turmål. Foto: Åshild Bjørnådal/Polarsirkelen Turlag

I regionen er det to store foreninger tilsluttet Den Norske Turistforening, Polarsirkelen Turlag og Hemnes Turistforening. Begge foreningene er svært aktive, og kan tilby medlemmer og andre aktive turfolk overnatting på en rekke hytter rundt om i de to kommunene Hemnes og Rana. I tillegg er grunneieren Statskog svært aktiv og tilretteleggende, og kan tilby tilby et utall hytter, gammer og buer av ulik standard. Se linker nederst på siden.

Den spektakulære Rabothytta ved Okstindene er verdenkjent. Foto: Kim Åge Abelsen/Hemnes Turistforening

Hemnes Turistforening

HTF er eier av den arkitektoniske perlen, Rabothytta. I tillegg har foreningen tre andre hytter: Kjennsvasshytta, Gresvasshytta og Gråfjellhytta. Alle hyttene ligger rundt Okstindbreen i Hemnes kommune, og er ypperlige overnattingssteder for både bre- og toppturer. For turer på breen tilrådes både kunnskap og sikringsutstyr, og HTF er behjelpelig med råd og tips.

Rabothytta er en opplevelse i seg selv, både som dags- og overnattingstur. Å overnatte på Rabothytta er en stor opplevelse både i klarvær og tåke. Hytta er stor, og i toppsesongen vil man kunne møte og bli kjent med mennesker fra hele verden. Å få studere solnedgangen fra tunet eller innendørs fra "Verdensrommet" er godt betalt for den to timers turen opp fra bilveg. Er man A-menneske og får med seg den gullfargede soloppgangen mot den kritthvite isbreen, har man fått med seg en opplevelse for livet. Ta med en venn! Slike opplevelser bør deles.

Polarsirkelen Turlag

Foreningen som tidligere het Rana Turistforening, eier åtte hytter med til sammen mer enn hundre sengeplasser. Langs den merkede Nordlandsruta har foreningen fire rastekoier, pluss én koie ute ved kysten.

Polarsirkelen Turlags hytter ligger alle i Rana kommune, med Sauvasshytta som den høyest beliggende (980 m.o.h.) og Reinfjellhytta lavest (350 m.o.h.). Samtlige hytter er låst med DNT-nøkkel, unntatt Blakkådalshytta som er ulåst. 

 

Polarsirkelen Turlag er svært aktiv, og hyttene bærer preg av orden og godt vedlikehold. De åtte hyttene har fra fem til tyve sengeplasser, og samtlige hytter ligger nord og øst for Mo i Rana. Den største av hyttene er Saltfjellstua med 20 sengeplasser.

Saltfjellstua er den største av Polarsirkel Turlags hytter. Foto: Camilla Askildsen/PT

Statskog

Staten er en stor og populær grunneier i regionen. For grunneieren er tilrettelegging for friluftsliv en viktig oppgave, og tilbyr friluftsfolk både fiskekort og båtutleie.

Bare i Hemnes og Rana har Statskog mer enn tyve hytter, buer og gammer av varierende standardnivå. I tillegg finnes et utall andre av samme slag rundt om på Helgeland og i nabokommunene i Saltdal.

Krokstua er ei av Statsskog utleiehytter i regionen. Foto: Magnus Beyer Brattli/Statskog

Randalskåta er også i Statskogs eie, og et populært turmål. Foto: Statskog

Polarsirkelen Friluftsråd

I tillegg til Statskog og de to ovennevnte turistforeningene, er regionens friluftsråd en aktiv og viktig tilrettelegger for friluftsliv, særlig for barn og ungdom. Polarsirkelen friluftsråd ble etablert i 2007, og eies av kommunene Hattfjelldal, Hemnes, Lurøy, Nesna, Rana og Træna.

Sammen med Statskog, Helgeland museum og Nord universitet har friluftsrådet etablert turløypa Bredek-runden, og til turen hører også med en lærebok. Bredek-runden er et løypenettet som tar deg til fjellgårdene Granneset, Bredek og Inner-Bredek. Startpunktet er på Storvoll, og runden kan tas via Stormdalsheia eller via Bjellånes.

Friluftsrådet er også aktiv ute på kysten og satser tungt på strandrydding. I 2021 investerte de 1,7 millioner kroner i en egen båt til formålet.

Tilbudet er stort. Her er noen tips:

Et eldorado for jakt

og fiske

Helgetur på Helgelands

nettsider

Polarsirkelen Friluftsråds

nettsider

Polarsirkelen Turlags

nettsider

Dagstur Helgelands

nettsider

Okstindene Natur-

og Kulturpark

Hemnes Turistforenings

nettsider

Statskogs

nettsider

Du er hjertelig velkommen til regionen vår